Съседна на България държава осигури бомбардировачи за своите ВВС.Румънското правителство одобри

...
Съседна на България държава осигури бомбардировачи за своите ВВС.Румънското правителство одобри
Коментари Харесай

Втора ръка Ф-16 подсилват Румъния

Съседна на България страна обезпечи бомбардировачи за своите Военновъздушни сили.

Румънското правителство одобри придобиването на 32 изтребителя втора употреба F-16 от Норвегия за 454 млн. евро (473 млн. долара) без Данък добавена стойност, оповестиха от Министерството на защитата в Букурещ, представено от АП.

Сделката ще разреши на Румъния да изтегли от приложимост руските изтребители МиГ-21, се споделя в известие на министерството на защитата.

Министерството на защитата чака, че Румъния ще употребява самолетите в продължение на най-малко 10 години, написа

Румънският парламент даде зелена светлина за придобиването в края на 2021 година

В момента Румъния разполага с флот от 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия. Самолетите са с настройка M5.2R и ще бъдат осъвременени до настройка M6.X, добави министерството.

През февруари президентът Клаус Йоханис съобщи, че Румъния планира да закупи самолети F-35 на Lockheed Martin като част от програмата за рационализация на военновъздушните си сили.

През март Йоханис разгласи, че след съветската военна експанзия против прилежаща Украйна Румъния би трябвало да усили разноските си за защита от 2% на 2,5% от брутния вътрешен артикул.

Румъния, която се причисли към НАТО през 2004 година, съобщи, че възнамерява да похарчи общо 9,8 милиарда евро до 2026 година, за да увеличи отбранителните си качества.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР